Dychový stereotyp a výkon

 

O tejto téme sa u nás moc nerozpráva no správny dychový stereotyp je  extrémne dôležitý aspekt každej správnej športovej techniky.

„Ak nie je správny dychový stereotyp, nemôže byť správny žiadny iný pohyb“ – Karel Lewit

Intra abdominálny tlak – každá aktivita vyžaduje inú velkosť vnútrobrušného tlaku.

Pri bežných denných činnostiach je logicky veľmi malý, na spodných hraniciach, no pokiaľ zvyšujete nároky na pohybovú sústavu a to najmä chrbticu mal by sa zvyšovať aj váš vnútrobrušný tlak a excentrická aktivita svalov brucha(rozpínanie svalov nie ich skracovanie) .

Ak sa bežne pohybujete a voľne dýchate hodnoty vašeho vnútrobrušného tlaku sú veľmi nízke, no čím sa zvyšuje záťaž, tým viac vypadáva dychová zložka a predbieha ju zložka stabilizačná, príklad : vzpierač ktorý dvíha ťažkú os pri drepe správí v stoji hlboký bráničný nádych pri stabilizácií jednotlivých častí tela a prenesie tento natlakovaný „valec“ priestorom počas celého drepu, a až hore sa znova nadýchne.

Prečo je tomu tak ? – prevencia a výkonnosť.

Pri hrudnom type dýchania je chrbtica nestabilná a nechránená v predozadnej rovine, inak povedané prehlbovanie alebo vyhladzovanie kriviek chrbtice počas pohybu so záťažou. To spôsobuje preťaženie vzpriamovačov (m.erectori spinae) intersegmentálnych väzív alebo inak povedané medzistavcových väzív a ako najnebezpečnejšie neadekvátny pohyb a zaťaženie medzistavcových platničiek čo v extrémnych prípadoch končí bulgiou, extrúziou platničiek(vytlačenie, prasknutie) alebo  vznikom tzv. schmorlových uzlov ( vtečenie rôsolovitého jadra platničky do špongiózneho tkaniva v tele stavca)

Správny klúč k pevencií nájdeme v správnom zapojení bráničného dýchania do jednotlivých cvikov ktoré majú extrémne zátažové nároky na našu chrbticu a koreňové kĺby. Správny dychový stereotyp = možnosť správnej centrovanej pozície kĺbov a následne vykonanie ekonomického pohybu.

Menenie dychového stereotypu sa používa aj pri klinickej nie len športovej praxi pri rehabilitácií platničiek, lordóz, kifóz, neprimeraného svalového zaťaženia poprípade aj zlej centrácií kĺbov (kĺb sa pohybuje v nie úplne ideálnych dráhach) . Metodika ktorá tejto stabilizácie používa sa nazýva DNS(dynamická neuromuskulárna stabilizácia) ktorá je založená na vývojovej kineziológií, inak povedané na prirodzenom detskom vývoji od novorodeniatka až po vzpriamený stoj. To je jediný pohybový program ktorý máme každý jeden z nás nastavený rovnako a dá sa sním pracovať pri vytvorených problémoch či už v detskom, alebo dospelom veku. Popri vyvýjaní vysokých nárokov na nervovú sústavu pri presnej centrácií jednotlivých kĺbov v špecifických pohyboch využívajúcimi rôzne druhy opory. Koncept je pre pacienta náročný, no pri správnom vykonávaní pod dohladom terapeuta extrémne účinný. Pod vplyvom zlých stereotypov si vytvárame zlé pohybové návyky ktoré sa vrátením do vývojových pozícií dajú napraviť a vrátiť svoje telo do bezbolestnej činnosti .

Aj taká prirodzená vec ako dýchanie vie spraviť obrovské zmeny vo vašom dennom živote, maličkosti netreba zanedbávať na nich sa stavajú väčšie veci .

 

Základná pozícia pre naučenie sagitálnej stabilizácie (stabilizácia v predozadnej rovine chrbtice) je vývojová pozícia 3.mesiaca v ľahu na chrbte (dá sa preniesť do rôznych pozícií. Napr. drep, mŕtvy ťah, pádlovanie atď. )

Pri tejto pozícií by sme mali ležať celou plochou chrbtice na zemi poprípade podložke, lehátku a zachovávať prirodzenú krivku chrbtice (krčná lordóza, hrudná kifóza, drieková lordóza) a hlavu natiahnutú v predĺžení chrbtice. Nohy sú v takzvanej obrannej troj-flexií(90%V Bedrách, kolenách a členkoch) kolená mierne od seba členky pri sebe. Ruky v predpažení mierne pokrčené v lakťoch a lopatky rozšírené popri chrbtici. Ak ste správne nastavení začína sa s dýchaním. Prvá vec čo sa  treba naučiť je pustiť dych čisto do bránice a nedýchať hrudníkom(hrudný kôš musí ostať bez pohybu).Ak už zvládate izolovane dýchať do brucha následne sa budete snažiť dych presúvať do slabín, chrbtice a bokov takzvane latero-dorzálne dýchanie. Táto časť je veľmi dôležitá no zložitá, pokiaľ ju zvládnete posledná vec ktorú musíte dosiahnuť vo vývojovej pozícií 3.mesiaca je popri vyššie popísanom latero-dorzálnom dychovom stereotype udržať čo najviac natlakovaný dychom vytvorený valec aj popri výdychu. (popri nádychu sa vaše svaly napnú excentricky a tento stav sa budete snažiť udržať popri plynulom výdychu a spätnom nádychu). Dýchanie v tejto pozícií je základ ktorý si môžete premietnuť do svojich denných činností poprípade tréningu alebo cvičenia zahŕňajúce trupovú stabilizáciu.

 

Tomáš Chorvát

Ďalšie články

 

O tejto téme sa u nás moc nerozpráva no správny dychový stereotyp je  extrémne dôležitý aspekt každej správnej športovej techniky.

„Ak nie je správny dychový stereotyp, nemôže byť správny žiadny iný...

Ako to funguje a prečo všetci nosia tie farebné pásky?

Pre bližšie porozumenie si najskôr napíšeme niečo o histórii. Zakladateľom novodobého tapingu je Dr. Kenzo Kase. Kinezio taping...